onsdag den 23. oktober 2013

De første dage i Grønland

Stunder fra min Grønlandstur

Hundehyl fylder luften fra de mange slædehunde, som står lænket til deres plads udenfor på klipperne. Jeg sidder varmt og lunt efter radiatorerne er blevet tændt på tre inde i vores stue med smuk udsigt over bugten.  Vi er efter en lidt turbulent ankomst med svære mellemlandinger og to aflysninger endelig fået vores første nats søvn i vores egen lejlighed.




For Emmas skyld :) 




Rejsen hertil har som sagt været en smule kaotisk, men på en autentisk og paradoksalt nok også på en afslappet måde. Dette kan jeg forklare med, at alle virker så enormt rolige og flinke samt altid har udtrykket ”måske” i baghovedet. Så da vi umiddelbart ikke kunne lande i Søndre Strømfjord grundet tåge, tog alle det helt stille og roligt – næste fly blev bare udsat, så alle kom med samt man bare skulle slappe af og nyde udsigten. Vi valgte at gå hen til informationen i lufthavnen for lige at sikre os, at vi ikke skulle tjekke ind eller på anden måde give os selv til kende inden næste fly. Da vi når skranken, hvor vi fortæller, at vi er på vej til Ilulissat, spøger informationsmanden, om det er i bus eller tog. Hertil svarer jeg meget hurtigt og slet ikke overvejende, at vi skal skifte til fly videre (Note: Vi står i en lufthavn, samt vi er på Grønland – der kører ikke bus og tog på Grønland, meget sjovt.)

Fodgængerovergang i Søndre Strømfjordslufthavn



Aflysning af vores videre rejse
Min rejsekammerat Michelle og jeg kommer så med næste fly videre til en by ved navn Ilulissat, hvor vi lander klokken et om eftermiddagen i halvmørke. Der er smukt i Søndre Strømfjord – her er smukt, men dog på en anden måde. Der flyder kæmpemæssige isblokke rundt i vandet og indrammer det bugtlandskab, som vi befinder os i. Vores tur her blev lidt længere end forventet. Vi havde en time og 20 minutters mellemlanding inden næste fly, men da vi skulle boarde blev vejrsituationen taget i betragtning, og vi blev nød til at vente på nærmere besked…

Vejret var en smule trykket, men overhovedet ikke dårligt – efter min overbevisning - lidt under frysepunktet og lidt mørkt. Dog bliver vores fly aflyst grundet tåge specielt på næste landingsplads, og vi når ikke til Uummannaq inden efterårsfesten om aftenen, som vi ellers skulle have været præsenteret til.
Jeg spørger i lufthavnen, inden vi forlader denne om man kan tage en båd videre til Uummannaq, men igen blev jeg grint lidt ad – på dette tidspunkt af året i oktober er der begyndt at komme så meget drivis fra nord, at bådtrafikken stopper fuldstændigt.

Hotel Arctic
Vi bliver indkvarteret på det fornemme Arctic Hotel – det fineste hotel i Grønland, hvor præsidenter fra USA har boet. Efter lang ventetid over en time får vi endelig tildelt et værelse, og jeg joker lidt med, at vi sikkert får en suite. Ganske rigtig bliver vi placeret i nordfløjen i en superior plus suite (fås absolut ikke bedre) med udsigt udover den mest fantastiske og tryllebindende bugt med store isbjerge og solen i rødlige nuancer reflekterer isen sammenpresninger i de forskellige hvide og blå farver. Det var virkelig helt imponerende og fængende at få lov at kigge ud over dette prægtige landskab – aldrig har jeg set noget flottere. Det bliver virkelig slået af alt det, som jeg har set på tidligere udlandsrejser.

Udsigt til fra vores lækre suite  



Michelle og Birgitte i ødemarken
I lufthavnen henvendte en dansk mand og en grønlandsk kvinde sig til os, og tilfældigvis skulle de også videre til Uummannaq og holde et kursus, som vi tilfældigvis skulle deltage i. Meget tilfældigt og utrolig belejligt. Finn, som manden hed, fortalte os om gode ruter i Ilulissat by, hvor vi kom forbi slædehunde og ud til Unescos verdensarv i form af Icefjord.  Vi fulgte rådene og vandrede afsted dog ikke med den store stedssans voldsomt nærværende, idet tågen havde lagt sig som et tykt tæppe over byen.

Slædehundeghetto i Ilulissat



Hele landskabet befandt sig meget hvidt i hvidt, hvorved vi en fejl kommer til at følge en forkert rute. Vi undrer os over, at der ikke så ud til at komme nogle isbjerge i sigtet. Heldigvis møder vi en vvs-mand midt ude i næsten ingen ting, som siger ”I ser ud til at være faret vild. I skal bare gå tilbage nedad trappen og ud mod venstre.” Det var utroligt rart at møde ham, ellers kunne vores udflugt have blevet noget af en tur.
 Vi bevæger os ud mod det, som vi har fået fortalt som noget af et syn, dog meget uanede om, hvad vi i virkeligheden befinder os i grundet tågen. På gåturen kunne kun høres hundehyl og den ellers utrolig buldrende stilhed. Jeg, som kommer fra en forstad til Aalborg, har aldrig oplevet så meget stilhed og atmosfære et sted. Vi nåede Icefjord, hvor en af Grønlands største gletsjere munder ud – pragtfuldt syn selv i tåge. Efter mange billeder kommer Michelle og jeg ved et tilfælde til at snakke om, hvad vi i alverden skulle gøre, hvis en ulv eller et andet stort dyr skulle lure i bjergene omkring os. Vi var trods alt helt alene to danske praktikanter på første dag ude i vildmarken omkring 40 minutters gang tilbage til noget, som lignede civilisation. Tilfældigvis og meget rart så lettede tågen ganske hurtigt. Idet tågen letter, kan jeg se på en bjergtinde omkring 100-200 meter væk, at der sidder noget, som tilnærmelsesvis ligner et dyr – dog ubestemmeligt både af størrelse og art. Det gjorde at begge vores hjerter begyndte at hamre en smule ekstra, og vi turde faktisk ikke gå videre. Bevæger det sig, bevæger det sig ikke? Vi blev enige om, at dyret bevægede sig, og idet, at det var på så stor afstand, valgte vi at vende snuden hjemad i imponerende hurtigt trav. Vi skulle ellers have set andre spændende seværdigheder på turen, men vi valgte til nogens glæde den sikre løsning i dette tilfælde.
På vej ud i ødemarken

Icefjord

Vi endte på et lille spisested og vendte ellers snuden mod hotellet til en god nats søvn efter meget lidt søvn det forrige halvanden døgn samt tidsforskel.

De første dage i Uummannaq
Morgenen efter stiller vi en halv time før afgang i hotellets reception med vores kuffeter klar til den lækre morgenmad, som vi er lovet. Vi får dog den lækre meddelelse, at der er et minut til bussen kører mod lufthavnen, da indcheckingsystemet på hotellet er gået ned. Dvs. vi hverken fik aftenmad eller morgenmad, vi tog dog en bolle med i hånden. Airgreenland fralagde sig alt ansvar fra at skulle betale aftensmaden, hvilket vi dog senere fandt ud af ikke er en overholdelse af serviceloven for flyselskaber ved forsinkelser. En lille smule bitter og stresset følte jeg mig denne morgen, men da vi ankom til lufthavnen, efter at have tabt min bolle i sneen, gik alt rigtigt stille og roligt. Flyet måtte dog afvente letning, da vi ellers alle sad i flyet grundet frost på skroget. Men efter en overhældning af noget frostfjernende væske kom vi på vingerne.
Vi landende i Qaarsut til største fornøjelse. Gud, hvor var det dog det smukkeste. Solen steg stille op over indlandsisen med rødorange nuancer over det isblå hav. Månen stod stadig prægtigt over denne kolde egn – et imponerende syn, eg var tryllebundet.

Qaarsut lufthavn - udsigten herfra

Mødet med den anderledes skoleleder Jens
Den sidste del af turen mod vores bestemmelsessted forgik i helikopter anført af to ret så flotte svenske piloter – undskyld Morten J. Igen smuk tur i solopgang. Vi ankommer dernæst til den mindste lufthavn. Dog er lufthavnene, som vi er kommet længere og længere nordpå blevet mindre, men dette var et lille hus på omkring 50kvm med tilhørende garage. Meget humoristisk at tænke på. Vi kommer inden døre, hvor vi afventer skolelederen hente os. Umiddelbart svært lige at lokalisere, hvem der vil kendes ved os? Men efter lidt tid henvender sig en mand iført sandaler, tykke sokker, læderjakke, hestehale og en brasiliansk cowboyhat sig til os. Det var Jens, skolelederen. Hans sædvanlige taxi (Pouls taxi, som han kører med dagligt) ventede udenfor. Det gjorde den bare ikke helt hundrede procent, da vi fik båret vores kuffeter derud. Vi ventede 40 minutter, hvorefter Jens ringer til Poul. Poul troede ikke, at vi kom før med den næste helikopter. Endelig kom Poul efter et tidsrum, hvor Jens havde nået at ryge omkring 6 hjemmerullede cigaretter. Han puslede den ene efter den anden, samtidig med han fortalte, om hans tvivlende organisatoriske evner. Dette var eksempler såsom, at skolen var estimeret til 32 lærere, men han i øjeblikket kun havde 28, selvom han havde flere ansøgninger til at lægge.
Uummannaq by og ø


Vores store hus med fantastisk udsigt
Vi blev indkvarteret i skolens vakantbolig – kæmpe sted. 3 værelser, en stue, bryggers, køkken, 280 graders balkon ud til isfjord, øer og alt hvad sig dertil hører. Umiddelbart fint, dog selvfølgelig grønlandsk og lidt snusket. Toilettet er dog ikke noget at råbe hurra for. Det er en spand med låg, som bliver tømt to gange ugentligt. Wee. Jeg har skulle tage mig noget sammen til at gå derud.

Udsigten af mit værelse

Udsigt fra køkkenet til legende børn helt ud på de sene nattetimer efter midnat

Høje priser i Grønland
Michelle og jeg blev forladt af Jens med et peg i sydvestlig retning ligger en købmandsbutik, som muligvis har åben, i så flad vi ønskede aftensmad samt en påstand om internet og tv i huset. Vi vader i retning af indkøbsmuligheden, dog forvirrede, men prøvende. Vi finder efter særdeles stejle skråninger og allerhelvedes mange trapper nogle butikker, hvor vi køber ind til risengrød og lasagne. Denne indkøbstur gjorde os bekendt med at alle priser på skiltene ikke helt passer, gerne 4-6 kroner oveni samt kød- og fiskepriser er voldsomt høje. Vi købte nemlig 500g oksekød til 54 kroner.  Mine ben rystede hele turen og hver gang man stod stille. Stigningerne er næsten værre, end da jeg besteg Pan de Azzucar og Roraima i Venezuela.

Imødekommende og behagelig befolkning
Mange lokale var utrolig nysgerrige angående, hvem vi nu var.  Jeg smilede, sagde hej og nikkede til dem, som jeg mødte på gaden. Alle virkede utrolig imødekommende og meget smilende. Det har været en meget indbydende fornøjelse at gå tur i byen og møde folket. Michelle og jeg fik efter bagepapir, som vi glemte i første omgang, hvor vi bliver stoppet af en lyshåret kvinde, der spørger, om vi er de nye praktikanter. Dette måtte vi svare ja til, hvorefter hun spørger, om vi har lyst til at tage med hende for at rense ryper efter jagt. Det svarede vi pænt ja til, og fulgte hende op af nogle enorme trapper. Hun boede nemlig i udkanten af byen, hvilket tog omkring 15-20 minutter at gå ud til. Byen er meget begrænset af størrelse, og man kan næsten se fra den ene til anden side. Der er nemlig ikke så meget mere end denne by, da vi er placeret på en meget lille ø, dog med et fjeld, som vi håber på at komme ud at kigge på, når vejret ikke gør terrænet så galt. Hos Sarah, som læreren, der fandt os i nede u byen, hedder, fik vi lov at plukke ryper, hugge hovedet af dem og have en lang politisk og socialkulturel diskussion om Grønland. Denne samtale Sarah og hendes kæreste gav virkelig stof til eftertanke omkring vold, misbrug, korruption, fattigdom og fangersamfund samt også mere positive ting som sammenhold og en vilje til at hjælpe hinanden. Meget givende og meget til større tankemæssig bearbejdning.
Som sagt er befolkningen meget interesserede i, hvem vi er. Og så sandelig er børnene også det, selvom en kæmpe sprogbarriere skiller os ad, har nogle børn kaldt os ud midt i opvasken for at hjælpe dem med kæmpe snebolde og nok også for gerne at ville lege med os. Det har været utrolig hyggeligt og vi ser dem dagligt flere gange om dagen. Vi er så småt begyndt at lave lidt sjov og ballade med dem. Det skal nok blive underholdende i længden.
Plukning af ryper


Det intense rejsekammeratskab
En anden sjov ting ved Michelles og mit ophold her i Uummannaq er også, at vi er meget intenst sammen hele tiden, så selvom vi måske kun har kendt hinanden i få dage, virker det allerede som meget længere. Det er også en interessant oplevelse ved at have en rejsekammerat J. Vi har hverken internet, tv eller spil, så det bliver meget hyggesnak i stedet.

Vi fik også ret strengt at vide, at vi nok ikke ville kunne bruge vores egne computere på skolen, da man i Grønland kører over en form for modem, hvor der betales for det antal megabytes, som bliver brugt. Dog var en af lærere så rar at give os det tip bare at hive internetstikket ud af skolens maskiner og ind i vores egen. Thumps up J 

Første skoledage – kursus og efterårsferie
Vi fik endelig mødt vores praktiklærere og alle de andre på skolen, utrolig søde og imødekommende. Vi skal allerede ud og sejle med vores fysik/kemilærer på torsdag d. 24/10 samt hans kone måske kan sy noget af sælskind til mig mod et mindre beløb. Tim, vores fysik/kemilærer, fortalte også om fjeldet og gåture derud, samt den blå sø, hvor alt drikkevandet kommer fra. Både Michelle og jeg har oplevet ret voldsom hovedpine de par dage, som vi har været her. Tim fortæller endvidere, at vi ikke direkte skal drikke vandet fra hanerne, da vandet er meget forurenet grundet afbrænding af affald, som spreder giftstoffer henover den ellers total rene sø.
Vi har deltaget i et kursus angående teamsamarbejde i skolen, hvilket har givet en utrolig god indgangsvinkel til skolen og ens kollegaer. Det virker hårdt for lærerne, de har mange flere fysiske timer i klasserne end danske lærere, samt de er underbemandet, har en stor sprogbarriere og mange ramte og uinteresserede børn med en helt anden skolekultur og manglende vilje til at ville verden noget.

Atuarfik Edard Kruse – vores praktikskole

2. dag med kursus og grønlandsk undervisning – Facts
Jeg er blevet helt pjattet med at være her. Alle er simpelthen så søde, og det er så behageligt at arbejde i smågrupper til kurset angående ”Lærerteam i skolen – lærerroller og ny faglighed”. Jeg føler virkelig, at jeg kan bidrage med noget konstruktivt og alle de andre lærer meget gerne vil høre på mig. Jeg lærer også utrolig meget og føler mig styrket i mine holdninger – Jeg får virkelig også fyret nogle notater ned på papir.
Min egen praktiklærer i dansk og jeg har virkelig fået snakket sammen i dag. Både angående min ide om at videofilme min tiende klasse i henhold til evaluering samt en walk’n talk-opgave, hvor vi gik arm i arm. Meget intimt faktisk, men også utrolig hyggeligt. Hun er 27 og fra Århus samt hun virker rigtig frisk og nem at snakke med. Så jeg er ovenud glad for hende og også min anden praktiklærer Tim.
Han kom og fortalte mig i dag, at han havde fundet en ældre kvinde i byen, som gerne vil sy sælskindsfutter til mig til halvpris. Det var virkelig en stor gestus, og så kan jeg samtidig bidrage til en ellers hård økonomi. Så selvom folk måske tror, at sælskindstøj er billigt, idet de selv fanger sælerne. Men næ nej, det ser ud til, at der ligger rimelig hårdt knofedt i arbejdet med en standhaftig nål og tråd samt købekraften på Grønland slet ikke rammer i nærheden af Danmarks balance på det område – derfor vil jeg hellere end gerne give 400kr for et par sælskindsfutter. Det er simpelthen så behageligt at være her, at jeg nok også gerne giver hende en anden form for tak. Hun må hellere end gerne lave hele min bestilling med luffer og det hele også.

                                                               Solopgang ved kursusdag 2
Efter kursusgangen i dag, var vi inviteret til grønlandsk undervisning, hvor vi skulle se en film fra 1983 med Thomas Eje og Rasmus Byrendth (Grønlandsk sanger) i hovedrollerne. Imponerende, hvor meget vi fik ud af at se den film og snakke med de andre omkring grønlandske skikke. Så dermed ser jeg mig nødsaget til at lave en faktaboks, hvor man kan læse om sjove og mindre sjove fakta fra Grønland --> se i marginen



Efter dagens afslutning på skolen sender en af lærerne os den hurtigste vej til købmanden, så vi kan nå den, inden den lukker. Hmm den hurtigste vej?



Skriver snart et nyt opslag, hyg jer så længe :) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar